Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Tanskalle tuplavoitto pohjoismaisissa kokki- ja tarjoilijaopiskelijakilpailuissa

20.04.2015

Pohjoismaiset kokki- ja tarjoilijaopiskelijakilpailut järjestettiin 17.–18.4. Trondheimissa Norjassa. Viiden pohjoismaan joukkueista Tanska kiri tiensä voittoon niin kokkien kuin tarjoilijoidenkin sarjassa. Suomea edustaneet kokki- ja tarjoilijakokelaat eivät tänä vuonna yltäneet kolmen parhaan joukkoon.

Kokkikilpailijat Joose Kokkonen ja Anna Vartiainen kilpailemassa Norjan Trondheimissa.
Kuva: Strinda videregående skole. 

Tanska korjasi koko potin kokki- ja tarjoilijaopiskelijoille järjestettävissä pohjoismaisissa oppilaskilpailuissa. Suomen tarjoilija- ja kokkikokelaat eivät tämän vuoden kovatasoisessa kilpailussa yltäneet kolmen parhaan joukkoon. Suomea kisoissa edustivat tarjoilijaopiskelijat Emma Sarajärvi ja Juuso Killström Lapin matkailuopistosta valmentajanaan Päivi Niska sekä kokkiopiskelijat Anna Vartiainen ja Joose Kokkonen Savon ammatti- ja aikuisopistosta valmentajanaan Jari Honkonen.

Tarjoilijoiden sarjassa toiseksi sijoittui Norja ja kolmanneksi ruotsi. Kokkien sarjassa toisen sijan nappasi Ruotsi ja kolmannelle sijalle ylsi Norja.

Kokkikilpailijat osoittivat taitonsa kilpailuissa suunnittelemalla ja toteuttamalla kaksi eri ateriakokonaisuutta. Tarjoilijakilpailijoiden pätevyys testattiin muun muassa illallispöydän kattamisen, viinien tunnistamisen, cocktailien valmistamisen, transeerauksen ja liekityksen osalta. Tarjoilija- ja kokkikokelaiden oli näytettävät osaamisensa myös teoriakokeessa, joka koostui muun muassa raaka-aineiden tunnistamisesta sekä matemaattisesta osiosta.

Kaksipäiväinen kilpailu huipentui lauantaina opiskelijoiden yhdessä suunnittelemaan viiden ruokalajin ateriaan, jonka kokkikilpailijat valmistivat ja tarjoilijat tarjoilivat asiakkaille. Aterian raaka-aineet kilpailijat saivat tietoonsa vasta kilpailupäivänä.

Pohjoismaiset oppilaskilpailut on järjestetty 1980-luvulta lähtien ja niiden tavoitteena on tuoda esiin pohjoismaista osaamista ja ammattitaitoa ja nostaa ravintola-alan arvostusta. Kilpailijat ovat joko kohta valmistuvia tai vastavalmistuneita opiskelijoita ja potentiaalisia ravintola-alan huippuammattilaisia. Kilpailuihin osallistuvat kaksihenkiset kokki- ja tarjoilijajoukkueet kaikista viidestä Pohjoismaasta. Yläikäraja on 23 vuotta. Kukin osanottajamaa valitsee kisajoukkueensa kansallisissa mestaruuskilpailuissa.

Oppilaskilpailuiden järjestämisestä vastaavat pohjoismaiset matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestöt. Kilpailut pidetään vuoroin kussakin Pohjoismaassa. Tänä vuonna järjestämisvastuussa oli Norja. Ensi vuonna mitellään Islannissa ja keväällä 2017 Suomessa.

Lisätietoa:

Hannu Hakala, asiantuntija, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry
puh. +358 50 60673, etunimi.sukunimi@mara.fi


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake