Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Taloudellinen vastuu

Matkailu- ja ravintola-alan yritykset maksavat käytännössä kaikki veronsa Suomeen. Vain kannattava yritys voi maksaa veronsa ja hoitaa muut yhteiskunnalliset velvoitteensa. Ravintola-alan harmaa talous on tyypillisesti veronkiertoa, ohimyyntiä ja pimeästi maksettuja palkkoja.

Ala tuo verotuloja valtiolle ja kunnille

Matkailu- ja ravintola-ala tuo valtiolle verotuloja 5,2 miljardia euroa vuodessa. Matkailu on ainoa vientiala, joka maksaa Suomeen myös arvonlisäveron. Verojen osuus alan liikevaihdosta on suuri. Esimerkiksi ravintolassa nautittu ateria työllistää ja tuo verotuloja moninkertaisesti ruokakaupasta hankittuun ateriaan verrattuna. Ravintolaillallisen hinnassa on veroja 27 prosenttia ja henkilöstökulujen osuus ravintoloiden liikevaihdosta on noin 40 prosenttia.


Sadan euron hintaisesta illallisesta jää yritykselle voittoa keskimäärin 2 euroa verojen ja muiden maksujen jälkeen.

 

CASE: Fazerin yritysvastuuohjelma

Fazerin yritysvastuuohjelma sisältää viisi osa-aluetta. Jokaiseen osa-alueeseen liittyy kehitystarpeita ja tavoitteita, mutta myös tehtyjä linjauksia ja saavutuksia. Ohjelma ohjaa yritysvastuutyötä kaikissa toimintamaissa ja liiketoiminta-alueilla.


Kuva: Fazer.

Harmaata taloutta vastaan

Harmaata taloutta esiintyy tyypillisesti työvoimavaltaisilla toimialoilla kuten rakennusalalla, matkailu- ja ravitsemisalalla ja kuljetusalalla. Viranomaisarvioiden mukaan noin 10 prosenttia ravintola-alan liikevaihdosta on harmaan talouden piirissä. Ravintola-alan harmaa talous on tyypillisimmillään pimeästi maksettuja palkkoja, veronkiertoa ja ohimyyntiä. Ohimyynnissä ostotapahtumaa ei lyödä kassaan. Näin ollen ostoksesta jää tilittämättä arvonlisävero eikä asiakkaalta saatua rahaa merkitä yrityksen kirjanpitoon. Asiakkaan pyytäessä kuittia, kuittipaperi on joko loppu  tai kuitti tulostetaan toisesta kassakoneesta. Usein myös korttimaksulaite on ”epäkunnossa” ja käteinen on ainoa mahdollinen maksutapa.

Verojen ja sosiaalimaksujen osuus ravintola-aterian hinnasta on useita kymmeniä prosentteja. Kun laittomasti toimiva ravintola jättää nämä maksamatta, annokset voi hinnoitella edullisemmaksi. Ravintola, joka tarjoaa jatkuvasti annoksia alan yleistä hintatasoa huomattavasti halvempaan hintaan, toimiikin luultavasti laittomasti. Laittomuuksia on syytä epäillä myös, mikäli samalla liikepaikalla toimiva ravintola vaihtaa tiheästi nimeään omistajien pysyessä samoina.

 

                                   Pizzaa ei voi myydä pitkään alle 6,5 euron, jos yritys huolehtii velvoitteistaan.


MaRa on yksi poliisihallituksen Harmaa talous – Musta tulevaisuus -kampanjan pääyhteistyökumppaneista. Valtakunnallisen kampanjan tavoitteena on kertoa harmaan talouden ja talousrikollisuuden yhteiskunnallisista vaikutuksista ja yksilöille aiheutuvista seurauksista. Kampanja painottaa, että jokainen voi omilla arkisilla valinnoillaan torjua harmaata taloutta.

Tutustu kampanjaan

Näin tunnistat harmaan ravintolan

Päivitetty 12.08.2015

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake