Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Ravintoloiden aukioloajat vapaiksi

09.12.2015 I SÄÄNTELY KEVYEMMÄKSI

Kauppojen ja kampaamoiden aukioloajat vapautuvat osana pääministeri Juha Sipilän sääntelyn purkamiseen tähtäävää kärkihanketta. MaRa katsoo, että aukioloajat kannattaisi vapauttaa myös ravintoloissa. Muutos sallisi ravintolan palvella asiakkaitaan vapaasti toiminta- ja liikeideoihinsa perustuen.

Ravintoloiden aukioloaikoja rajoittavasta sääntelystä tulisi luopua kokonaan. Lailla ei ole tarpeellista rajoittaa ravintoloiden tai yökahviloiden mahdollisuutta palvella asiakkaitaan: markkinatilanne ja kysyntä hoitavat sääntelyn lakia paremmin.

Nykyinen aukiolosääntely luo turhaa taakkaa

Ravintoloiden aukioloaikojen sääntely on vanhentunutta ja luo turhaa taakkaa alan yrityksille. Ravintolan saa avata aikaisintaan kello 05.00 ja se pitää sulkea viimeistään kello 02.00. Ravintolan saa pitää auki niin kutsutun yökahvilailmoituksen perusteella aamuyöstä kello kahden ja viiden välisenä aikana, jos ravintolassa ei anniskella alkoholijuomia ja jos aukiolosta tehdään ilmoitus poliisille. Ravintola voi olla myös auki pidempään, jos ravintolalle on myönnetty anniskelun jatkoaika kello 02.30 tai 03.30 asti. Ravintola on tällöin suljettava puoli tuntia anniskeluajan päättymisen jälkeen eikä se saa toimia yökahvilana tarjoten ruokaa.

Jos aukioloajat vapautetaan, ilmoitus yökahvilasta voidaan poistaa majoitus- ja ravitsemistoimintaa koskevasta laista. Näin ravintola, kahvila tai pikaruokapaikka voisi olla vapaasti auki haluamanaan ajankohtana.

Aukiolojen vapauttaminen hyödyttäisi monia

Aukiolosäännöksistä luopuminen hyödyttäisi monia. Asiakkaat voisivat lähteä ravintolasta pois porrastetummin. Tämä vähentäisi esimerkiksi taksijonojen syntymistä aamuyön tunteina ja voisi vähentää pikku kahinoita ja suurempiakin järjestyshäiriöitä.

Muutos mahdollistaisi monipuolisempien ruokapalveluiden tarjoamisen läpi yön, ja myös matkustajia pidempään auki olevat ravintolat palvelisivat nykyistä paremmin. Muutos sallisi ravintolan palvella asiakkaitaan vapaasti toiminta- ja liikeideoihinsa perustuen – se voisi synnyttää myös kokonaan uusia ja nykyisestä poikkeavia palvelumalleja. Aukiolosäännökset eivät esimerkiksi enää estäisi yökerhoa tarjoamasta ravintolatason ruokaa aamuyön tunteina.

Aukioloaikojen vapauttaminen voisi ulottua koskemaan myös anniskelua: MaRa on esittänyt uuden alkoholilain valmistelun yhteydessä, että ravintolat voisivat olla auki ja anniskella vapaasti kellon ympäri.


Miten aukioloaikojen vapauttaminen vaikuttaisi? Miten asiakkaat hyötyisivät aukioloaikojen vapauttamisesta?

Vastaajana toimialajohtaja Jouko Heinonen, SOK:

"Tarkastelisimme ravintoloittemme aukioloaikoja asiakastarvelähtöisesti. Esimerkiksi kauppakeskuksissa aukioloaikamme laajentuisivat. Pidän myös nykyistä jatkoaikojen lupasääntelyä keinotekoisena kilpailun rajoittamisena. Jatkoaikojen sääntely on kaikuja menneiltä ajoilta. Lupahallinnon pyörittämisestä vähenisi arviolta 1 – 2 henkilötyövuotta. Asiakkaat hyötyisivät aukioloaikojen vapautumisesta entistä osuvimpina, heidän tarpeisiinsa sopivina aukioloaikoina."

Hallituksen kärkihanke sääntelyn purkamiseksi ja hallinnollisen taakan keventämiseksi tähtää yritystoiminnan helpottamiseen. Matkailu- ja ravintola-ala on tukevasti säänneltyä. Alan lainsäädännön ja valvonnan järkiperäistäminen auttaisi alan yrityksiä keskittymään oleelliseen ja toisi alalle lisää työpaikkoja ja verotuloja. Mitä mara-alalla pitäisi tehdä sääntelyn vähentämiseksi? Miten säädösten purku vaikuttaisi alan yritysten toimintaan? Sääntely kevyemmäksi –sarjassa nostetaan esiin sääntelyn keventämisen esimerkkejä mara-alalta.


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake