Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Pakkaamattomista elintarvikkeista on annettava asiakkaille enemmän tietoa 1.4.2015 alkaen

05.11.2014

Tähän asti elintarvikelainsäädännössä ei ole ollut säännöksiä tarjoilupaikoissa kuten ravintoloissa myytävien elintarvikkeiden tietojen antamisesta kuluttajille. Tilanne muuttuu 1.4.2015, kun maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille tulee voimaan.

Pakkaamattomista elintarvikkeista on tarjoilupaikoissa ilmoitettava 1.4.2015 alkaen seuraavasti:

1. Allergeenit ja yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat

  • gluteenia sisältävät viljat – äyriäiset – munat – kalat –maapähkinät – soijapavut - maito ja maitotuotteet (ml. laktoosi) – pähkinät – selleri - sinappi - seesaminsiemenet - rikkidioksidi ja sulfiitit, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l kokonaisrikkidioksidina - lupiinit – nilviäiset
  • Tarkempi lista allergeeneista löytyy EU:n elintarviketietoasetuksesta N:o 1169/2011, liite II

2. Elintarvikkeen nimi

  • Ei saa olla harhaanjohtava

3. Alkuperämaa

  • Suomi etenee asiassa samaa tahtia EU:n kanssa. Lihan alkuperämaata ei toistaiseksi tarvitse ilmoittaa.

Tietojen ilmoittamistapa:

  1. Tiedot tulee pääsäännön mukaan antaa selkeällä tavalla kirjallisesti pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä.
  2. Tiedot voi kuitenkin antaa suullisesti kuluttajan pyynnöstä edellyttäen, että tarjoilupaikassa selkeästi ja näkyvästi ilmoitetaan, että tieto on saatavissa pyydettäessä. Tiedot tulee kuitenkin löytyä kirjallisessa muodossa henkilökunnan ja valvontaviranomaisten tarkastusta varten. Kirjalliselle muodolle ei ole asetettu tiukkoja muotovaatimuksia, vaan reseptiikka ja etikettimerkinnät riittävät.

 

Lisätietoja: http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/julkaisut/?a=view&productId=385


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake