Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Näin tunnistat harmaan ravintolan


Jos kuitti jäi saamatta, kaikki ei ole kunnossa. Kuitin vaatiminen on helpoin tapa huolehtia, että ostoksestasi jää jälki yrityksen kassavirtaan.

Jatkuvasti huomattavan edullisesti tuotteitaan myyvä ravintola toimii luultavasti laittomasti.
Esimerkiksi pizzaa ei voi koko ajan myydä alle kuuden euron. Hinnasta ei jää mitään yritystoiminnasta aiheutuvien kulujen (esim. verojen, lainakorkojen ja lyhennysten) maksamiseen.

Raaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnasta on vain reilut 30 prosenttia. Työvoimakulujen eli palkkojen ja työnantajamaksujen osuus pizzan myyntihinnasta on 36,5 prosenttia, arvonlisäveron 11,5 prosenttia, vuokran keskimäärin 9,5 prosenttia ja muiden kiinteiden kulujen 8,0 prosenttia.

Harmaassa taloudessa toimiva ravintolayritys vaihtaa usein tiheästi nimeään, vaikka omistajat ja paikka säilyvät samoina.

Ravintola-ala on tarkasti säädeltyä ja valvottua. Laittomat ravintolayritykset toimivat usein myös elintarvikevalvonnan ulkopuolella ja ilman tarvittavia lupia ja omavalvontajärjestelmää. Yrityksissä saatetaan käyttää lisäksi laittomasti maahantuotuja raaka-aineita, joiden sisältöä ja laatua ei valvo kukaan.

Harmaassa taloudessa toimivat ravintolayritykset maksavat työntekijöilleen usein palkkaa alle työehtosopimuksessa määritellyn minimitason.
Työntekijät eivät myöskään saa ilta- ja sunnuntailisiä, ylityökorvauksia, sairausajan palkkaa, palkallisia lomia tai muita heille kuuluvia etuja.


MaRa yhteistyökumppanina poliisihallituksen harmaan talous - musta tulevaisuus -kampanjassa


MaRa toimii Poliisihallituksen harmaan talouden vastaisen kampanjan virallisena yhteistyökumppanina.

Noin 10 prosenttia ravintola-alan koko liikevaihdosta on harmaan talouden piirissä. Ravintola-alan harmaa talous on kasvanut viime vuosina. Etenkin työntekijöiden alipalkkaus ja tuotteiden myynti hyvin alhaiseen hintaan ovat lisääntyneet.

Nämä yritykset eivät tilitä verotuloja valtiolle ja maksavat palkat pimeästi. Usein ne eivät myöskään noudata alan työehtosopimusta tai huolehti muista työnantajavelvoitteista ja viranomaismääräyksistä. Ravintola-alan harmaa talous on yleisintä pienissä pizza-kebab- tyyppisissä pikaruokapaikoissa ja keskioluen myyntipisteissä, joissa olutta myydään hyvin edullisesti (Poliisin tilannekuvan 2011).

Tutustu kampanjaan: www.mustatulevaisuus.fi

Päivitetty 09.10.2015

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake