Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Näin tunnistat harmaan ravintolan

Jos kuitti jäi saamatta, kaikki ei todennäköisesti ole kunnossa. Kuitin vaatiminen on helpoin tapa huolehtia, että ostoksestasi jää jälki yrityksen kassavirtaan.  Näistä merkeistä tunnistat harmaassa taloudessa toimivan ravintolan.

Jatkuvasti huomattavan edullisesti tuotteitaan myyvä ravintola toimii luultavasti laittomasti.
Esimerkiksi pizzaa ei voi koko ajan myydä alle kuuden euron. Hinnasta ei jää mitään yritystoiminnasta aiheutuvien kulujen kuten verojen, lainakorkojen ja lyhennysten maksamiseen. Raaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnasta on vain reilut 30 prosenttia. Työvoimakulujen eli palkkojen ja työnantajamaksujen osuus pizzan myyntihinnasta on 36 prosenttia, arvonlisäveron 12 prosenttia, vuokran keskimäärin 9 prosenttia ja muiden kiinteiden kulujen 8 prosenttia.

                             Pizzaa ei voi myydä pitkään alle kuuden euron, jos yritys huolehtii velvoitteistaan.

 

Harmaassa taloudessa toimiva ravintolayritys vaihtaa usein tiheästi nimeään, vaikka omistajat ja paikka säilyvät samoina. Jatkuva nimenvaihtaminen voi kertoa, ettei yritys hoida velvoitteitaan.

Ravintola-ala on tarkasti säädeltyä ja valvottua. Laittomat ravintolayritykset toimivat usein myös elintarvikevalvonnan ulkopuolella ja ilman tarvittavia lupia ja omavalvontajärjestelmää. Yrityksissä saatetaan käyttää lisäksi laittomasti maahantuotuja raaka-aineita, joiden sisältöä ja laatua ei valvo kukaan.

Harmaassa taloudessa toimivat ravintolayritykset maksavat työntekijöilleen usein palkkaa alle työehtosopimuksessa määritellyn minimitason. Työntekijät eivät myöskään saa ilta- ja sunnuntailisiä, ylityökorvauksia, sairausajan palkkaa, palkallisia lomia tai muita heille kuuluvia etuja.


MaRa yhteistyökumppanina harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanjassa

MaRa toimi Poliisihallituksen harmaan talouden vastaisen kampanjan virallisena yhteistyökumppanina. Noin 10 prosenttia ravintola-alan koko liikevaihdosta on harmaan talouden piirissä. Nämä yritykset eivät tilitä verotuloja valtiolle ja maksavat palkat pimeästi. Usein ne eivät myöskään noudata alan työehtosopimusta tai huolehti muista työnantajavelvoitteista ja viranomaismääräyksistä. Ravintola-alan harmaa talous on yleisintä pienissä pizza-kebab - tyyppisissä pikaruokapaikoissa ja keskioluen myyntipisteissä, joissa olutta myydään hyvin edullisesti (Poliisin tilannekuva 2011).

Tutustu kampanjaan: www.mustatulevaisuus.fi

Päivitetty 14.04.2016

Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake