Kirjaudu MaRan jäsensivuille

MaRa: Jatkoaikojen poistamiselle ei perusteita

26.11.2013

 

Yöravintolatoiminta on ollut jo pidemmän aikaa taloudellisissa vaikeuksissa. Jatkoaikapäätöksellä on ratkaiseva merkitys yöravintolatoiminnan tulevaisuudelle.

STM valmistelee parhaillaan esitystä alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Esitystä ennakoivassa arviomuistiossa ehdotetaan ravintoloiden jatkoaikojen leikkaamista vähintään tunnilla. Toteutuessaan aukioloaikojen supistaminen näivettäisi toimialan. MaRan syksyllä 2012 tekemän selvityksen mukaan Suomesta häviäisi näin lähes 3000 työpaikkaa, mikäli jatkoaikoja leikattaisiin kahdella tunnilla. Yökerhotoimiala työllistää etenkin nuoria. Valtio menettäisi vuositasolla melkein 80 miljoonaa euroa verotuloja.

 

”Perustelut jatkoaikojen leikkaamiselle eivät vakuuta. Aukioloaikojen supistaminen siirtäisi vain anniskelukulutuksen entistä vahvemmin valvomattomiin olosuhteisiin: harmaalla vyöhykkeellä toimiviin yöravintoloihin, kaduille ja koteihin. Lainsäätäjä tekee päätöksen, biletetäänkö jatkossa ravintoloissa vai kotona. Haluavatko lainsäätäjä ja viranomaiset todella, että juhlinta siirtyy asuinhuoneistoihin?” kysyy Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Yöravintolatoiminta on ollut pitkään vaikeuksissa. Myyntipäivät ovat vähentyneet kuudesta päivästä kahteen, kiinteät kulut eivät. Markkinatilanne on vaikein pääkaupunkiseudulla, vaikka alueellisia eroja on. Asiakkaat tulevat ravintolaan yhä myöhemmin, pohjat ottaneina. Taloudellinen tulos tehdään perjantai- ja lauantai – iltoina klo 23.00 – 03.30. Yöravintoloiden kustannusrakenne suhteessa myyntiin on erittäin raskas ja laillisen ravintolatoiminnan valvonnan kiristyminen on lisännyt hallinnollista taakkaa. Alkoholi-, arvonlisä- ja muiden verojen sekä hallinnollisten maksujen korotukset ovat pahentaneet tilannetta. Samanaikaisesti suomalaiset hakevat yhä enemmän alkoholia Virosta. Hintamielikuvan muodostavat siis Viron hinnat. Matkustajatuontina haettu alkoholi virtaa myös laittomissa yöravintoloissa, joissa ei noudateta alkoholi- eikä verolainsäädäntöä tai työehtosopimusta.

Arvioilta enää alle 10 prosenttia alkoholin kokonaiskulutuksesta tapahtuu anniskeluravintoloissa ja alle prosentti yöravintoloissa. Pahoinpitelyt ravintoloissa eivät ole viime vuosina kasvaneet. Jatkoaikojen poistamisella on negatiivisia vaikutuksia myös ravintoloiden tavarantoimittajiin, yöruokaa myyviin ravintoloihin, artisteihin ja takseihin.

Lisätietoja:       toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake