Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Lounaan verotuen poistaminen vähentäisi verotuloja

02.12.2014

Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen on esittänyt, että lounaan verotukeen ei ole enää perusteita. Ehdotuksessa ei ole pohdittu mitä vero-, työllisyys- ja muita vaikutuksia verotuen poistolla olisi.

Ravintolaruoan tekeminen on erittäin työvoimavaltaista ja verointensiivistä. Ruokaravintolan henkilöstökulut ovat 30–40 prosenttia liikevaihdosta vaihdellen käsityön määrän mukaan. Ravintola-alan työllisistä 30 prosenttia on alle 26-vuotiaita. Lounaan hinnassa on muun muassa ansiotuloveroja sekä arvonlisä- ja muita välillisiä veroja noin 20 prosenttia.

Lounaan verotuen poistaminen vähentäisi lounasruokailun määrää. Tästä seuraisi, että valtion ja kuntien verotulot vähenisivät ja työttömyyden hoidosta aiheutuvat kustannukset kasvaisivat enemmän kuin verotuki on. Tuoreena esimerkkinä tällaisesta seuraamuksesta on tämän vuoden alusta poistettu edustuskulujen verovähennysoikeus. Kun hallitus laski saavansa verovähennyksen poistamisesta 38 miljoonan euron valtiontalouden vuotuiset säästöt, poistosta aiheutui PTT:n selvityksen mukaan valtiolle 17 miljoonan euron kulut. Tämän vuoksi pääministeri Alexander Stubbin hallitus päätti palauttaa edustuskulujen 50 prosentin verovähennyskelpoisuuden ensi vuoden alusta lukien.

Lounasruokailun verotuella on myös työmarkkinapoliittinen ulottuvuus. Lounasedusta voi olla sovittu työehtosopimuksessa tai muuten sitovasti työntekijöiden kanssa. Lähtökohtana on, että työntekijä saa lounasedun verotuettuna. Jos eduskunta poistaisi lounasseteleiden tai -korttien veroedun, se johtaisi työmarkkinaosapuolten kesken ja työpaikoilla keskusteluun siitä, miten verotuen poistaminen kompensoitaisiin työntekijöille. Se tarkoittaisi vastaavaa palkkojen korotusta tilanteessa, jossa palkkojen korotusvaraa ei ole.

Valtion verotuella on ollut merkittävä vaikutus suomalaisen terveellisen työaikaisen ruokailun syntymisessä ja kehittymisessä. Lounastuokio on ollut myös tervetullut virkistymishetki ja työkavereiden kanssa keskustelujen hetki keskellä työpäivää. Se on mahdollistanut ruokaravintoloiden perustamisen sellaisiinkin kuntiin, jossa kysyntä ei muuten elättäisi ruokaravintoloita. Se on tuonut työllisyyttä ja monenlajisia verotuloja. Valtion pitäisi edistää kaikin mahdollisin keinoin työllistävien ja verotuloja tuottavien palvelujen kasvua. Verotuen poistaminen ei sitä ole. Se vähentäisi työllisyyttä ja verotuloja.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Timo Lappi, 040 734 5549


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake