Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Jäsenen kysymys: Voiko vastaavan hoitajan pätevyysvaatimuksista joustaa?

04.06.2013


Pyöritämme maaseudulla hotellia, joka on auki ympäri vuoden. Tasokkaan hotellimme yhteydessä on viihtyisä, täysin anniskeluoikeuksin varustettu ravintola, jonka kesäterassi on varsin suosittu. Niin matkailijat kuin paikkakuntalaisetkin tulevat terassillemme nauttimaan huurteisesta oluesta ja jääkylmästä siideristä.

Toimintaamme on pitkään hankaloittanut alkoholilain vastaavaa hoitajaa koskevat vaatimukset. Varsinkin kesäaikaan tarvitsemme tuuraajia, mutta on osoittautunut lähes mahdottomaksi löytää kesäksi työtekijää, jolla olisi kahden vuoden työkokemusta anniskelutehtävistä. Anniskelupassi heiltä kyllä löytyy.

Jos emme saa kesäksi töihin riittävän pätevää henkilöä, onko tosiaan ainoa vaihto laittaa siksi aikaa lappu luukulle? Olisiko meillä mahdollisuus toimia kesällä rajoitetusti siten, että anniskelemme vain keskiolutta ja siideriä, ja paikalla vastaavan sijaisena olisi anniskelupassin suorittanut tarjoilija. Käsittääkseni C-luvin varustetussa paikassa tämä pätevyys riittää.


Kysymys on ajankohtainen. Ravintoloiden on tänä päivänä hyvin vaikea löytää päteviä vastaavia, joilla olisi ravintola-alan koulutus tai kahden vuoden työkokemus. MaRan tavoitteena on, että alkoholilakia uudistettaessa myös vastaavaa hoitajaa koskeva järjestelmä uudistettaisiin perusteellisesti. Vastaavan paikallaolovaatimuksesta tulisi luopua ja tälle asetettuja pätevyysvaatimuksia lieventää.

Anniskelupaikka, jolla on anniskeluoikeudet, ei voi tällä hetkellä vapaasti valita toimintatapaansa. Jos ravintolalla on täydet anniskeluoikeudet, viranomaisen vaatimuksesta paikalla on oltava vastaava, jolla on joko kahden vuoden työkokemus ja anniskelupassi tai ravintolakoulutus. Vastaavan on oltava paikalla, vaikka ravintolassa anniskeltaisiin tiettynä aikana vain käymisteitse valmistettua, enintään 4,7 prosenttia alkoholia sisältävää juomaa.

MaRa on tänä keväänä ehdottanut Valviralle, että vastaavaa hoitajaa koskevia vaatimuksia joustavoitettaisiin nykyisten säännösten puitteissa jo ennen alkoholilain uudistamista. Luvanhaltija voisi halutessaan hakea muutosta täydet anniskeluoikeudet käsittävään lupaansa niin, että tiettynä luvanhaltijan ilmoittamana ajanjaksona anniskelupaikassa anniskeltaisiin yksinomaan käymisteitse valmistettuja, enintään 4,7 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Paikalla olevalta vastaavalta henkilöltä vaadittaisiin kyseisenä ajanjaksona ainoastaan suoritettua anniskelupassia. Muut alkoholijuomat siirrettäisiin alkoholivarastoon. Tämä ratkaisu voisi olla käyttökelpoinen esimerkiksi kysyjän mainitsemassa tilanteessa.

Valviran vastauksesta tiedotamme jäsensivuilla.

Kai Massa

 

Julkaisemme verkkosivuillamme ajankohtaisia jäseniä askarruttavia kysymyksiä vastauksineen.


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake