Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Jäsenen kysymys: Eikö kukaan valvo laittomia anniskelupaikkoja?

31.05.2012


Ihmetyttää suuresti, miten Suomessa voi toimia ravintoloita, jotka tarjoilevat alkoholia ilman anniskelulupaa ja joissa ei tarvitse välittää alkoholilain säännöksistä. Eikö paikkoja valvo kukaan?

Meillä on hyvä ruokaravintola, jolla on anniskeluluvat. Vastaavan hoitajan tulee olla aina paikalla, ja meidän pitää toimia tiukkojen anniskelumääräysten mukaisesti.

Hää- ja muiden juhlien järjestäminen ravintolassamme kaatuu lähes aina asiakkaan tiedusteluun, saako ravintolaan tuoda omat alkoholijuomat. Tulosta ei tuota yleensä sekään, että lupaan tulla vastaan ja laatia tarjouksen viineistä ym.

Eräskin asiakas selitti, että hänen vierailleen pitää olla niin runsaasti alkoholia, että Suomen hinnoilla sitä määrää ei voi tarjota, vaan juomat haetaan tuttavan pakettiautolla Virosta.

Vastaan asiakkaille liitosta saamieni ohjeiden mukaisesti, että Suomessa laki ei salli alkoholijuomien tuomista ravintolaan, vaan siellä saa nauttia ainoastaan anniskeluluvan nojalla tarjoiltua juomaa. Osa asiakkaista ymmärtää tämän, mutta valittelee, että se ei käy heille, ja että tilaisuus järjestetään paikassa, joka sallii omien juomien tuomisen. Eräs omia juomia ravintolaan halunneista oli peräti poliisimies!

Yritykseni kannattavuus alkaa jo vaarantua, kun menetän jatkuvasti tilauksia omien alkoholien pitopalveluille ja tilausravintoloille. Miksi Suomessa sallitaan näin räikeä kilpailuvääristymä? Kaikkia ravintoloitahan tulisi koskea samat säännöt. Meidän tulee myös sulkea ravintola kello kaksi, ja voimme anniskella ainoastaan yhden annoksen kerrallaan, kuten alkoholitarkastaja viime käynnillään painokkaasti muistutti.

Ilman lupaa toimivissa paikoissa juhlitaan vaikka läpi yön eikä niitä kosketa mitkään säännöt. Kuka valvoo, jos asiakas juotetaan siellä sammumispisteeseen tai alaikäinen saa maistiaisia. Seudullamme on useita ilman lupaa toimivia paikkoja, mutta itse en tohdi tehdä niistä ilmoitusta viranomaisille.

Kuka saisi laittomat paikat kuriin? Eivätkö alkoholitarkastajat käy niissä lainkaan?

Kysyjän huoli on ajankohtainen ja erittäin aiheellinen.  MaRa työskentelee jatkuvasti sen eteen, että laillisesti toimivien yritysten toimintaedellytykset turvattaisiin. MaRa on nostanut ongelman esille julkisuudessa ja keskusteluissa viranomaisten kanssa. Suomessa on tällä hetkellä satoja laittomasti anniskelevia tilausravintoloita sekä juhla- ja pitopalveluita.

Valitettavasti se on mahdollista, koska nyt muuten niin tiukka alkoholilaki sallii ravintolan valita toimintatapansa. Vaikka ravintolassa tarjoiltaisiin alkoholia, ravintola voi halutessaan jättäytyä valvonnan ulkopuolelle jättämällä anniskeluluvan hakematta. Tällöin alkoholitarkastajat eivät käy paikassa tekemässä tarkastuksia, ja on ilmeinen riski, että paikassa tarjoillaan alaikäisille tai selvästi päihtyneille. Poliisilla ei ole resursseja valvoa luvattomia paikkoja.

MaRa on vaatinut, että asiaan puututaan pikaisesti lainsäädäntömuutoksella. Laissa tulee määritellä toiminta, joka edellyttää anniskelulupaa. Alkoholitarkastajien toimivaltuuksia tulisi laajentaa siten, että he voisivat puuttua hallinnollisella laiminlyöntimaksulla alkoholin luvatta tarjoiluun ravitsemisliikkeessä. Tehokkaalla valvonnalla ja hallinnollisilla seuraamuksilla tämäkin kilpailuvääristymä saataisiin korjattua ja turvattua vastuullisesti anniskelevien yritysten toimintaedellytykset.

                                                                                                                              Kai Massa


Julkaisemme verkkosivuillamme ajankohtaisia jäseniä askarruttavia kysymyksiä vastauksineen.



Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake