Kirjaudu MaRan jäsensivuille

Jäiden laadussa usein ongelmia

10.07.2013


Helsingin ympäristökeskus selvitti elintarvikehuoneistoissa käytettävän jään hygieenistä laatua pääkaupunkiseudulla. Projekti osoitti, että jääpalahygieniassa on parantamisen varaa.

Tarjoilupaikoista otetuista näytteistä huonoja oli 17 %. Näytteitä otettiin myös talousvedestä, mutta siinä ongelmia ei ollut, joten jäiden kehno laatu johtuu puutteista jääkoneen puhtaanapidossa ja jäiden käsittelyssä.

Jääkoneiden (jääpala- tai jäämurskakoneiden) pesutiheydessä oli suuria eroja. Jossakin ravintolassa oli jopa ihmetelty näytteenottajalle, pitääkö jääpalakone joskus pestä. Jääkone saattoi sijaita likaisessa paikassa: käytävällä, astianpesukoneen tai likapyykkiastian vieressä.

Pikaruokaravintoloissa otettiin jäitä yleisesti pahvimukilla, jolloin työntekijän sormet koskettavat jääpaloihin. Jääkauha säilytettiin usein jääkoneen sisällä tai päällä, jääastiassa jääpalojen joukossa, pöydällä tai muussa riskialttiissa paikassa. Kauhat olivat usein huonokuntoisia.

Osa tuloksista jäi vaille järjellistä selitystä: näyte oli hyvä, vaikka jääkoneen pesusta ei ollut tietoa tai kauha pidettiin koneen sisällä. Vastaavasti huonoja tuloksia tuli jopa ravintoloista, jotka ilmoittivat puhdistavansa jääkoneen päivittäin. Yleisimmin huonot tulokset saatiin kuitenkin paikoista, joissa kauha säilytettiin jääkoneen päällä tai sisällä tai jäitä otettiin pahvimukilla.  

Kaikissa ravintoloissa jääpaloja ei mielletty lainkaan elintarvikkeiksi: asiakkaalle tarjoiltavien jääpalojen päällä saatettiin viilentää viinipulloja.

Veden puhdistamiseen tarkoitettu suodatusjärjestelmä ei kohentanut jäiden laatua. Jos suodattimien puhdistamisesta ei huolehdita kunnolla, järjestelmä voi päinvastoin olla suuri syy huonoon tulokseen.

 

Näillä pärjäät helteilläkin:

  • Säilytä jääkauha omassa puhtaassa astiassaan.
  • Huolehdi että kauha on ehjä, mielellään ruostumatonta terästä.
  • Pese kauha ja jääpala-astia riittävän usein.
  • Puhdista jääkone riittävän usein. Käytä pesuainetta ja mekaanista puhdistamista. Noudata laitevalmistajan ohjeita.
  • Jos ravintola ei ole auki joka päivä, puhdista kone viikoittain, jotta se ei valmista jäitä seisoneesta vedestä.
  • Voit varmistaa puhtauden pintapuhtausnäytteillä. Puhdistukset ja näytteiden tulokset on hyvä kirjata siivoussuunnitelmaan.
  • Pidä jääkoneen ja jääastian kansi suljettuna jääpalojen oton välillä.

 

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen raportti (pdf, 33 sivua)


Yhteistyökumppanit

Fennia Hartwall Hartwa Trade Valio Saarioinen Accountor Metos Santa Maria Paulig Winpos Läntmannen Unibake